Neix Les Contrabandistes, fruit de la unió de diverses cerveseres cooperatives i promotores culturals
nov. 9, 2020

El recinte de Can Batlló, a Barcelona, ha acollit aquest dijous dia 5 la presentació de Les Contrabandistes. Aquesta nova cooperativa neix amb l’objectiu de servir de cervesa i infraestructura (barres, tiradors i neveres) a festivals i esdeveniments culturals i socials. I dotant-los amb cervesa cooperativa i artesana i, així, aconseguir eliminar la dependència de les grans marques que tenen actualment aquests espais.

Les Contrabandistes és fruit de la unió de dues necessitats a les quals dona resposta. Per una part, la de les petites cerveseres cooperatives del territori, que uneixen esforços, coneixements i aprenentatges per dotar-se d’unes infraestructures i oferir uns serveis als quals difícilment podrien accedir per separat. Tal com ha explicat en la presentació Mandi Domingo, de Les Contrabandistes, ja fa anys diverses cooperatives artesanes ja van començar a treballar juntes amb l’objectiu «de no competir, sinó cooperar, per arribar on per separat els seria molt difícil d’arribar».

Una contradicció menys en festivals i esdeveniments culturals

En paral·lel, altres entitats de l’economia solidària, com la Fundació Esperanzah o les cooperatives Cal Cases, Frescoop, Txarango o Dies d’agost, unien esforços a finals de 2019 i, a través del Programa Singulars impulsat pel Departament de Treball de la Generalitat, començaven a bastir el projecte que, unit al de les cerveseres cooperatives, ha donat com a resultat Les Contrabandistes. «Les dues necessitats es troben i s’uneixen», ha ditt Domingo, i amb les cerveseres i les promotores culturals treballant juntes, aconseguir que «hi hagi una incoherència menys en els seus esdeveniments».

Quiònia Pujol, de la granja cervesera Lo Vilot, d’Almacelles, ha parlat en la presentació en nom de les sis cerveseres que participen ara mateix en el projecte: Capfoguer, de Santa Coloma de Gramenet; Cornèlia, de Cornellà de Llobregat; Subversiva, de Vallbona d’Anoia; La Bordeta, de Barcelona; Júpiter, del Pont d’Armentera, i l’esmentada Lo Vilot, d’Almacelles. Totes elles són cooperativa i tenen fàbrica o obrador de cervesa artesana. Pujol ha reiterat que «ens unim per ser més fortes» i poder servir a un tipus d’esdeveniments que per separat no ho podrien fer.

Tribu, la cervesa de Les Contrabandistes

Les Contrabandistes també té la seva cervesa pròpia, Tribu, elaborada a partir d’una recepta elaborada per a l’ocasió per les sis cerveseres i que, en paraules de Quiònia Pujol, «tal com el seu nom indica, està concebuda per agradar a tot tipus de públics». Tribu està feta amb ingredients locals, de proximitat i km0, amb matèria primera produïda i transformada per una de les cerveseres que participen en el projecte. Amb tot, més enllà de Tribu, també oferiran les cerveses que ja elaboren actualment. Entre totes sis, abarquen més de 20 estils o varietats de cervesa diferent.

Quiònia Pujol, de la Granja Cervesera Lo Vilot, d’Almacelles, a la roda de premsa de Les Contrabandistes

Quiònia Pujol ha reconegut que Les Contrabandistes neix en un moment que no semblaria el més propici, amb els grans esdeveniments musicals suspesos o ajornats a causa de la Covid-19. Sí, però, que després d’uns mesos de treball sense fer-lo públic, ara s’ha optat per explicar el projecte i acabar-lo de posar en marxa. Precisament, en opinió de Pujol, el moment actual ha fet que s’incrementés la consciència per un consum diferent, per un producte que prima la la qualitat i la proximitat, així com aspectes socials i de major sostenibilitat amb el territori i les persones que hi treballen. I així com en alguns sectors aquest canvi ha avançat molt en els últims anys, en el de la cervesa consideren que encara no s’ha acabat de fer el tomb. «Encara és molt fàcil trobar neveres amb molts productes frescos i de proximitat al costat d’una cervesa industrial d’una gran marca», ha afegit.

Una botiga pròpia al barri de Gràcia

Amb bars i restaurants tancats, els esdeveniments culturals aturats i les fàbriques de cervesa artesana funcionant a mig gas, es plantegen Les Contrabandistes com «un projecte de resistència davant la situació actual». I amb l’ànim de donar sortida a totes les necessitats detectades, de moment s’ha optat per oferir el servei de barres i de cervesa, però també a curt termini la imminent obertura d’una botiga al barri de Gràcia de Barcelona, al número 2 del carrer Siracusa, fent cruïlla amb el del Torrent de l’Olla. «Volem que sigui un punt de trobada de la cultura cervesera artesana, però també d’informació del projecte i, és clar, de venda de les cerveses de les sis productes de Les Contrabandistes», ha especificat Pujol.

La presentació també ha comptat amb la participació d’Àlex Pujols, que ha parlat en nom de Txarango i el Festival Clownia. Pujols ha recordat com fa un any i mig es van plantejar el que havia de ser la seva última gira, programada inicialment per començar el 12 de juny passat, i actualment suspesa a causa de la Covid-19. Ha explicat que «després de 10 anys en el sector musical, ens havíem trobat amb moltes contradiccions, i ens havíem imaginat una gira on ens sentíssim còmodes». Per això s’havien acompanyat de diversos projectes de l’economia solidària, des de gastronòmics a, per exemple, uns lavabos secs que es reaprofitarien per a un projecte de permacultura.

La cervesa de la gira de Txarango

Una de les apostes fortes de la gira de Txarango, però, era comptar amb Les Contrabandistes per dotar-se de la infraestructura de barres i begudes, entre elles la cervesa, amb Tribu com a estrella de tot plegat. Les Contrabandistes, però, neixia amb voluntat d’anar molt més enllà de la gira de Txarango, on havia de donar servei a un públic format per prop de 100.000 persones. Les Contrabandistes neix per eliminar la dependència de grans marques que tenen actualment, no només festivals i festes majors, sinó fins i tot algunes festes alternatives. És a aquest tipus d’espais als quals s’adreça la nova cooperativa.

Segons Pujols, Txarango s’ha implicat de ple en el projecte de Les Contrabandistes, de la qual són un dels socis fundadors, «trencant la lògica capitalista de client i proveïdor, per responsabilitzar-nos amb el projecte, però també pel suport mutu entre cerveses i esdeveniments que representa». En aquest sentit, Txarango convida a altres promotors musicals a interessar-se per conèixer els serveis de Les Contrabandistes i fer-se’n socis. «Tant de bo els nous grups que vinguin darrere nostre puguin trobar aquest tipus de projectes alternatius i no els que nosaltres ens vam trobar», ha acabat dient Pujols.

Algunes de les representants de les cooperatives sòcies de Les Contrabandistes, dijous, després de la roda de premsa a Can Batlló